Thursday, May 29, 2014

Sci-Fi: Google Glass

Aku tengok Martin McKay ni buat presentation tentang apps pembelajaran Bahasa Inggeris. Dari awal lagi mata aku dah melekat pada kaca mata yang disangkutkan di aas kepala dia. Dalam fikiran aku "Ininke dia Google Glass yang pernah aku baca dulu?". Produk apps yang dia promosikan sangat menarik, canggih dan memikat hati aku.

Sebaik tamat persembahan dia, aku dengan Juraidah terus ke booth 43. Tak ada orang, si Martin ni tengah termenung. Terus aku sapa dengan soalan "Excuse me, is it a Google Glass?". Dia dengan pantas menjawab "Yes, you wanna to try it?". Tergamam aku dibuatnya. Gajet canggih yang belum ada dijual di luar US, yang sekian lama aku teringin nak pakai tiba-tiba ada di depan mata. Apa lagi, rezeki jangan ditolak.
Gajet ni memberi maklumat apa sahaja yang kita mintak hanya dengan menggunakan arahan suara. Semua maklumat yang kita mintak akan terpapar pada skrin kecik di depan mata kita.
Adoi, memang canggih! Sedar-sedar tengok gerai tu dah penuh dengan orang. Agaknya gara-gara bila pakai Google Glass tu dah macam rupa "robocop".

No comments: